niedziela, 1 października 2017

Ciasto czekoladowe z dżemem pomarańczowym


Dziś przychodzę do Was z przepisem na bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Dzięki lekko gorzkawej skórce pomarańczowej cała słodycz zostaje przełamana. Idealne do niedzielnej kawy ;) 

Składniki na ciasto czekoladowe: 
- 125 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady połamanej na kawałki
- 300 g dobrej jakości dżemu pomarańczowego lub marmolady
- 100 g drobnego cukru do wypieków 
szczypta soli
- 2 duże jajka
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia 

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i prpszek do pieczenia przesiać i odłożyć 

Masło umieścić w garnuszku i roztopić. Zdjąć z palnika,dodać połamaną w kostkę czekoladę, wymieszać do jej roztopienia. Na chwilę odstawić do lekkiego przestudzenia  (mieszanka może pozostać lekko ciepła).

Mieszankę przelać do większej miski. Dodać dżem pomarańczowy lub marmoladę, cukier, sól i duże jajka. Wymieszać różną kuchenną tylko do połączenia składników. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać różą tylko do połączenia się składników. Inaczej może zrobić się zakalec ;)

Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód. Przelać ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 175 stopni Celsjusza, najlepiej bez termoobiegu, przez około 45 - 50 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Wyjąć i wystudzić.

Składniki na polewę:
- 200 g serka śmietankowego
- 4 łyżeczki miodu
- 2 łyżki masła

Wszystkie składniki wymieszać że sobą do uzyskania jednolitej konsystencji. Posmarować wierzch wystudzonego ciasta.

Dodatkowo:
- kandyzowana skórka pomarańczowa

Na ciasto z polewą wyłożyć skórkę. Tak przygotowane ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego:) !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...