środa, 6 grudnia 2017

Zdrowy naked cake- czyli ciasto marchewkowo- migdałowo- kokosowe


Zmielone migdały zamiast zwykłej mąki, śmietanka kokosowa zamiast zwykłej i marchewka - ciasto bez laktozy i glutenu powstało specjalnie na wyjątkową okazję - urodziny mojej siostry ! 
Ciacho bardzo proste w przygotowaniu i bardzo efektowne - przypominające naked cake :) Gwarantuje, że jeden kawałek nasyci niejednego łakomczucha :)



Składniki na biszkopt:
- 400 g startej na małych oczkach marchewki (około 5 średnich marchewek)
- 300 g zmielonych migdałów
- 150 g miodu
- 100 ml nierafinowanego oleju kokosowego, z pestek winogron lub słonecznikowego
- 65 g wiórków kokosowych
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia bez glutenu
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Dno okrągłej formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki posmarować lekko olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C. 

Jajka roztrzepać z olejem. Następnie do masy wmieszać miód. Mielone migdaly wymieszać z proszkiem do pieczenia i cynamonem. 

Do masy jajecznej wsypać migdały i wiórki kokosowe, Wymieszać. Dodać startą marchewkę. Całość bardzo dokładnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy i wyrównać wierzch. Piec około półtorej godziny do momentu tzw. "suchego patyczka". Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Wystudzone ciasto delikatnie wyjąć z formy.

Krem kokosowy:
- 3 puszki schłodzonego pełnotłustego mleka kokosowego (każda po 400 ml)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- miód lub cukier puder do smaku
- 40 g wiórków kokosowych

Ponadto:
- 80 g migdałów pociętych w słupko

Mleko kokosowe schłodzić w lodówce przez minimum 24 godziny - to bardzo ważne ! Dzięki temu w mleku powstanie bardzo gęsta śmietanka kokosowa. Schłodzoną puszkę odwrócić do góry dnem i otworzyć. Widoczny na wierzchu płyn przelać do szklanki i użyć np. do koktajli. Po odlaniu płynu na dnie puszki pozostanie bardzo gęsta śmietanka kokosowa- należy ją wyjąć łyżką. Tak samo postąpić z pozostałymi puszkami.

Śmietankę kokosową ubić mikserem na sztywno, pod koniec ubijania dodać ekstrakt waniliowy oraz miód lub cukier puder do smaku. Wsypać wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać masę łyżką. Schłodzić.

Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Jeden blat ciasta położyć na paterze. Nałożyć połowę kremu kokosowego i przykryć drugim blatem. Rozsmarować pozostały krem.

Migdały uprażyć na suchej patelni na rumiano. Przeczekać aż całkowicie wystygną i udekorować nimi wierzch ciasta. Ciasto przechowywać w lodówce.

Smacznego ! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...