sobota, 3 marca 2018

Chałka cynamonowo- marcepanowa


Lubicie drożdżówki jak ja ? Jeśli tak, zapraszam po przepis na kolejną z chałek, tym razem nadzianą marcepanem i cynamonem... Chałka jest mięciutka w środku, aż rozpływa się w ustach.

Składniki na ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej
- 150 ml mleka
- 22 g świeżych drożdży lub 11 g drożdży suchych
- 30 g cukru
- 2 żółtka
- 40 g roztopionego masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli

Ciasto ze świeżymi drożdżami:
Świeże drożdże utrzeć z cukrem oraz cukrem waniliowym. Mleko podgrzać (nie może być gorące) i połączyć z utartymi drożdżami. Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i wlać do niego utarte drożdże z mlekiem. Połączyć delikatnie z połową mąki i zostawić przykryte ściereczką na ok. 15-20 minut. Rozczyn powinien urosnąć, jeśli nie podwoił objętości należy go wyrzucić i przygotować raz jeszcze. Wyrośnięty rozczyn połączyć z resztą mąki, żółtkami, roztopionym masłem oraz szczyptą soli. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie odklejać się od ręki. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

Ciasto z suchymi drożdżami:
Mąkę przesiać, dodać drożdże, cukier, cukier waniliowy, szczyptę soli, żółtka oraz ciepłe mleko. Chwilę wyrabiać i dodać roztopione masło. Ponownie wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i nie będzie przyklejać się do rąk. Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1,5 h.

Składniki na nadzienie:
- 200 g marcepanu
- 100 g zmielonych migdałów
- 50 g cukru pudru
- 2 białka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 20 ml Amaretto lub rumu

Marcepan utrzeć z białkami. Następnie dodać zmielone migdały i cukier puder, połączyć. Na koniec dodać cynamon oraz Amaretto i połączyć ponownie.

Dodatkowo:
- 1 białko do posmarowania wierzchu
- płatki migdałów do posypania

Wyrośnięte ciasto chwilę zagnieść, aby je odgazować. Rozwałkować na kształt prostokąta o wymiarach 30x40 cm i grubości ok. 3-4 mm. Na tak przygotowane ciasto równomiernie wyłożyć nadzienie i zwinąć tak samo jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Końce można lekko przyciąć nożem, aby je wyrównać. Zwinięte ciasto delikatnie spłaszczyć dłonią i przeciąć wzdłuż na 3 części, zostawiając nienacięte 2 cm ciasta od brzegu. Ciasto zapleść jak warkocz, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Końce ciasta delikatnie zawinąć pod spód warkocza. Przykryć ściereczką i zostawić na 20-25 minut do napuszenia. Po tym czasie warkocz posmarować lekko ubitym białkiem i posypać obficie płatkami migdałowymi. Włożyć do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C na ok. 30-35 minut. Drożdżówka powinna być dosyć mocno zarumieniona.

Smacznego :-)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...