poniedziałek, 12 marca 2018

Daktylowe brownie z malinami


Czy znacie kogoś wśród swoich znajomych, kto nie lubi czekolady i czekoladowego smaku ? Hmm.. ja nikogo sobie nie przypominam :) 
Dziś przepis na zdrową wersję, bez cukru, mimo to, jest słodkie i ciężko mu się oprzeć. 
Ciacho według mnie najlepsze jest na drugi dzień.

Składniki na 9 porcji:
- 110 g masła
- 75 g mąki pszennej (użyłam orkiszowej)
- 170 g suszonych daktyli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 70 ml mleka
- 2 duże jajka
- 80 g orzechów z grubsza posiekanych (mogą być włoskie, laskowe lub tak jak u mnie- mix)
- 150 g malin (100 g do środka ciasta, a 50 g na wierzch ciasta)

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło roztopić i przestudzić. Daktyle drobno posiekać nożem lub zrobić to w malakserze. Wrzucić do miski, dodać mąkę, proszek do pieczenia, kakao, mleko, jajka i zmiksować tylko do połączenia się składników. Dodać masło i zmiksować. Dodać orzechy i 100 g malin i wymieszać. Ciasto będzie bardzo gęste.

Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej ciasto i równo rozprowadzić. Na wierzch wyłożyć pozostałe maliny i lekko wcisnąć je w ciasto.

Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Ciasto jest wilgotne i lekko zakalcowate, dlatego jeśli sprawdzicie patyczkiem czy jest już upieczone, patyczek może być oblepiony. Należy pamiętać, że brownie nie należy piec zbyt długo.

Ciasto wyjąć z piekarnika, wystudzić i pokroić na 9 kwadratów. Można przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Smacznego ! :-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Mus z marakui i czekolady

 Hejka ! Po długiej przerwie od bloga przychodzę do Was z propozycją deseru na lato :) Przy wysokich temperaturach mało kto ma ochotę na pie...